تدوين گزارش پروژه
شکل 1-1- مراحل انجام پژوهش
فصل دوم
ادبیات تحقیق
فصل دوم
2-1- مقدمه
يكي از اهداف اصلي بانكها جذب و تخصيص منابع و ابزار اجرایی جهت سیاستگذاری پولی بانک مرکزی میباشد. بانكها، موسسات مالي و اعتباري هستند كه واسطه بين وجوه سپرده گذاران و استفاده كنندگان از اين تسهيلات مي باشند بنابراين بانكها جهت اجراي ماموريت خود نيازمند اجراي سياستگذاري مناسب مي باشند. همواره مشتريان بدنبال بانكها و موسساتي هستند كه علاوه بر تامين امنيت سرمايه آنها، جايگاه مناسبي جهت افزايش ارزش افزوده آنها و نيز داراي شرايط سهل و آسان براي دستيابي به امكاناتي باشند كه رفاه آنها و نيز خدماتي با كيفيت و كاهش تلاش آنها را در ميان ساير رقبا به همراه داشته باشند. بنابراين مساله زماني نمود پيدا كرده است كه بانک بواسطه غفلت از يك فناوري، كه رقبا به نحو احسن از آن استفاده نموده اند در عرصه بانكداري از آنها عقب افتاده و مشتريان خود را كه بدنبال خدمات نوين و متمايزبودن بانك خود از ساير بانكها هستند نااميد نموده، و در ارائه كيفيت خدمات فني/كاركردي نتوانسته، آنها را راضي نگاه داشته و در وفاداري مشتريان فعلي و جذب مشتريان آتي كه سهمي از بازار آنان را در زمينه بانكي براي خود در نظر گرفتهاند، از دست داده است. بانك ها براي حفظ منافع مشتريان خود و راضي نگاهداشتن آنها، با راه اندازي سيستم هاي الكترونيكي مانند خودپرداز(ATM[9]) –[10] ساتنا- دستگاههاي سرويس دهنده فروشگاهي( POS [11] )- تلفن بانك – موبايل بانك و بويژه اينترنت بانك، تا حدودي مشتريان خود را راضي نموده و در 24 ساعت شبانه روز به بعضي از خدمات خود ادامه دهند.در اين فصل به مباني نظري پژوهش پرداخته ميشود و ديدگاه انديشمندان مختلف که نقش تعيينکننده بر توسعه ادبيات رضایتمندی مشتري داشتهاند، مورد بررسي قرار ميگيرد. بدين منظور، ابتدا به بررسي رفتار مصرفکننده پرداخته ميشود. سپس به ارزش مشتري اشاره ميشود. موضوع رضایتمندی در بخش سوم مورد بحث قرار ميگيرد. در بخش چهارم رضايت مشتريان مورد بحث قرار ميگيرد. منطق فازي و کاربردهاي آن در بخش پنجم مورد بحث قرار ميگيرد. در پايان نيز مقدمهاي بر تئوري تصميمگيري ارائه شده است.
2-2- فرآیند تصميمگيري و انتخاب مشتري
تحقيقات متعددي در رابطه با رفتار مصرفکننده وجود دارند که فرايند تصميمگيري و انتخاب مشتري مورد بررسي قرار ميدهند. صاحبنظران معتقدند مشتريان براي انتخاب محصول يا خدمت از فرآيند حل مسأله استفاده ميکنند. فرآیند خريد يک مشتري به مانند شکل(2-1) میباشد [12] (واتسون وهمکاران2002).
شناخت نياز
جستجوي اطلاعات
ارزيابي گزينهها
تصميمگيري خريد
ارزيابي پس از خريد
وفاداری
کنار گذاری
شکل 2-1: فرايند خريد يک مشتري (واتسون وهمکاران ،2002)
2-2-1- شناخت نياز های مشتری
چگونه عرضهکنندگان ميتوانند مرحلهي شناخت نياز راتحريک کنند؟ در اصل تنها راهي که عرضهکنندگان قادرند رفتار مصرفکننده را تغيير دهند، ترفيع يا ارتقاء است. (عبدالوند و عبدلي، 1387).
2-2-2- جستجوي اطلاعات
پس از آنکه مصرفکنندگان نياز خود را نسبت به کالا يا خدمتي شناسايي نمودند، به جستجوي اطلاعات ميپردازند. چنين جستجويي ممکن است غير فعالانه (استفاده از منابع داخلي مثل حافظه مصرفکننده) و يا فعالانه باشد[13](سولومان , 1999).
2-2-3- ارزيابي مشتری ازخدمت دهندگان
اينکه چگونه مصرفکنندگان به ارزيابي عرضهکنندگان ميپردازند به اهميت نسبي عواملي چون دسترسي، قيمت، خدمات و ساير عوامل مثل مباحث محيطي بستگي دارد. همانگونه که قبلاً اشاره شد، احتمال بالايي وجود دارد که مصرفکننده سهولت حفظ عرضهکنندهي فعلي خود را به مشکلات تغيير وي ترجيح دهد(واتسون وهمکاران 2002).
2-2-4- تصميم خريد کالا یا خدمت
حتي اگر مصرفکننده زماني را صرف جمع آوري اطلاعات و ارزيابي راه حلها نموده باشد، اينکه او واقعاً بر اساس چنين موضوعي تصميمگيري نمايد امري قطعي نيست، چرا که موضوعي است که ممکن است تا فرداي آن روز تغيير کند. چالش ويژهاي که عرضهکنندگان دارند اين است که چگونه ميتوان اطمينان يافت که مصرفکنندگان در مواجهه با اطلاعات موجود به سرعت عمل نمايند؟ (تصميمگيري خريد را انجام دهند)( واتسون وهمکاران 2002).
2-2-5- ارزيابي پس از خريد
پس از انتخاب و خريد يک کالا يا خدمت، مصرفکننده عملکرد کالا يا خدمت را مورد ارزيابي قرار خواهد داد. در صورتيکه مصرفکننده از عملکرد رضايت داشته باشد به احتمال زياد خريدرا تکرار خواهد کرد به عبارتی دیگر مشتری به آن سازمان وفادار میگردد(اردستانی،1381).شکل(2-2) نمایانگر این فرآیند میباشد.
اکتساب محصول
نارضايتي/ رضايت از محصول
مصرف محصول
رفتار شکايت<
strong>آميز مصرفکننده
کنارگذاري محصول
وفاداري
شکل 2-2: مدلي از فرايند پس از اکتساب در مصرفکننده (اردستانی، 1381)
2-3- ارزش مشتري
در پي تقاضاهاي در حال تغيير مشتريان، رقابت شديد و تغييرات سريع فناوري، بسياري از شرکتها در جستجوي ارايه ارزش برتر به مشتريان شان بر آمدهاند. ارايه ارزش برتر به مشتري، امروزه به عنوان يکي از مهمترين عوامل موفقيت هر شرکت تلقي ميشود، چرا که تأثير حائز اهميتي بر وفاداري مشتريان و جهتدهي به مديران به منظور دسترسي به ديدگاههايي براي دستيابي به عملکرد برتر مديريت ارتباط با مشتريان دارد(کشاورزاده، 1390).
2-3-1– تعريف ارزش مشتري
اگرچه اهميت ارزش مشتري بهطور گستردهاي مورد توجه قرار گرفته، اما هيچ تعريف واضحي از ارزش وجود ندارد. عبدالوند و عبدلي در سال 1387 ، ارزش مشتري را ترجيح درک شدهي مشتري و ارزيابي محصول، عملکردها و ويژگيهاي محصول و نتايج و پيامدهاي استفاده از آن بر حسب اهداف و مقاصد مشتري، تعريف ميکند(عبدالوند و عبدلي، 1387).ارزش مشتري با بکارگيري محصولات يا خدمات معين مرتبط است و مقولهاي میباشد که توسط مشتريان درک ميشود[14](ایوانز, 2002).